Notice: Array to string conversion in /home/agrotek/public_html/bm/templates/standards/index.php on line 3

Home Pengenalan Sejarah

SEJARAH INSTITUT AGROTEKNOLOGI LESTARI, UniMAP

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menubuhkan Unit Pembangunan Agroteknologi pada 1 Mac 2007. Penubuhan Unit ini adalah hasil daripada idea YAB Brigadier Jeneral Dato 'Profesor Dr Kamaruddin Hussin, Naib Canselor UniMAP. Beliau mempunyai pandangan jauh untuk melihat bidang agroteknologi sebagai satu keperluan untuk memangkin pembangunan pertanian melalui penggunaan teknologi lestari.

Penubuhan Stesen Penyelidikan Agroteknologi di Universiti Malaysia Perlis adalah salah satu inisiatif Pelan Strategik Universiti untuk perkhidmatan industri pertanian tempatan. Program Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) bertujuan untuk masa depan dan meluaskan perspektif perladangan dengan menjana portfolio pengetahuan teknologi pertanian (K-pertanian). Ia akan memanfaatkan kekuatan kejuruteraan untuk merangsang peluang-peluang baru.

Sebelum ini, Unit Pembangunan Agroteknologi telah beroperasi sepenuhnya di Stesen Penyelidikan Agroteknologi, Kampus Sg. Chuchuh, 02100 Padang Besar, Perlis. Pembukaan stesen ini telah dirasmikan oleh DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail Ibni Almarhum Syed Putra Jamalullail, Raja Perlis pada 17 Mei 2009.

Pada masa kini, ianya dikenali sebagai Institut Agroteknologi Lestari mulai 01 Januari 2013 dan telah dibuka secara rasminya oleh Ketua Setiausaha Negara, Yang Berbahagia Dato' Sri Dr. Ali Bin Hamsa pada 08 Januari 2013.

Sg. Chuchuh adalah kampus kedua Universiti Malaysia Perlis selepas Kampus Pauh Putra Alam dan kini sedang dibangunkan secara berperingkat-peringkat sebagai pembangunan dan keperluan yang timbul.

Arkib

Warning: Creating default object from empty value in /home/agrotek/public_html/bm/modules/mod_archive/helper.php on line 47

Info Terkini

Warning: Creating default object from empty value in /home/agrotek/public_html/bm/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Pautan Berita

* Utusan

* Berita Harian

* Sinar Harian

* Metro

* Kosmo

* The Star

* Jurnal & Penerbitan

* Muat turun percuma agrotek.apk

Notice: Undefined variable: list in /home/agrotek/public_html/bm/templates/standards/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: html in /home/agrotek/public_html/bm/templates/standards/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: list in /home/agrotek/public_html/bm/templates/standards/html/pagination.php on line 151
Hak Cipta Terpelihara Institut Agroteknologi Lestari UniMAP 2011 (Admin:Ahmad Azudin & Mohd Hishamuddin).

Dasar Pivasi I Dasar Keselamatan I Penafian I Peta Laman I                            Paparan Terbaik: Google Chrome & Mozilla Firefox, Resolusi Skrin 1280 x 768

Piagam Pelanggan I Soalan Lazim I Maklum Balas I Pautan Sokongan                                                                                                                                             .

Institut Agroteknologi Lestari,

University Malaysia Perlis (UniMAP),

Kampus Sg. Chuchuh, 02100 Padang Besar  Perlis, Malaysia.

Tel: +604-945 6621 Fax: +604-945 6626  Email: agro@unimap.edu.my

Hakcipta Terpelihara © Institut Agroteknologi Lestari UniMAP 2011